Elérhetõségek
+36 1 437 52 00
info@intelliport.hu

Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k (sütik) használatát.

További információk Elfogadom!
Mobil kommunikációs platform
Smart metering

Az energia piaci dereguláció és liberalizáció komoly kihívás elé állítja a régen épült, hagyományos villamos energia szállító és elosztó rendszereket. Az egyre terjedő környezet tudatosság, illetve a fosszilis tüzelőanyagok csökkenése növekvő igényt generált a megújuló, zöld energiák előállítására, ám ez jelentősen növelte az energia rendszer bizonytalanságát, rendelkezésre állását. A digitális társadalom villamos energia igénye és függősége soha nem látott méreteket öltött és az igény fokozódik. A fentiek arra sarkalták a világot, hogy egy új, hatékonyabb energia rendszert hívjon életre. Az okos hálózat (Smart Grid) megoldást jelenthet.

 

Az okos hálózatban továbbított villamos energiát nem csak a nagyméretű erőművek (szén, víz, atom) állítják elő, hanem akár magán épületek tetején elhelyezett napcellák, akár vállalkozások, önkormányzatok által üzemeltetett szélturbinák, biogáztelepek is. A villamos energia áramlása nem csak egy irányban lefelé, a termelőtől a fogyasztóig terjed, hanem visszafelé is, hiszen a fogyasztó termelőként is csatlakozik a rendszerre. Az okos hálózat az energia elosztott előállítása és a megújuló energia források elterjedésének lehetősége mellett biztosítja az energia rugalmas tárolását és az igény oldali menedzselését is.

 

Az okos hálózat egyik legfontosabb támogató eszköze a Smart Metering vagy Okos Mérés. A lényege, hogy a fogyasztási adatok folyamatos, egyidejű gyűjtésével, a szolgáltatók a kereskedők és a fogyasztók egyaránt olyan információs helyzetbe kerülnek, amely egyszerre teszi lehetővé a működési költségek és a kintlévőségek csökkentését, miközben az ügyfelek elégedettsége is növelhető. A távolról leolvasható, ki- bekapcsolható mérőeszközök új típusú berendezések és szolgáltatások elterjedését generálják. A fogyasztási adatok birtokában tervezhetőbb, optimalizálhatóbb lesz a hálózat. A fogyasztók szokásaik megváltoztatása által energia felhasználásukat és ezáltal költségeiket maguk csökkenthetik. Az energia felhasználás egyenletesebbé válhat, csökkenek a jelentős megterhelést, akár üzemzavart okozó fogyasztási csúcsok.

 

Az Intelliport rendszer ezen célok eléréséhez kíván segítséget nyújtani.

 

 

További információt kérek!

Hibaüzenet