Elérhetõségek
+36 1 437 52 00
info@intelliport.hu

Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k (sütik) használatát.

További információk Elfogadom!
Mobil kommunikációs platform

A legmegfelelőbb LTE IoT szabvány kiválasztása

Amennyiben az Önök vállalata foglalkozik IoT eszközökkel vagy használ valamilyen LTE kommunikációs hálózatot, illetve a közeljövőben hasonló fejlesztést terveznek, mindenképp érdemes tisztában lenni az alábbi technológiákkal, jellemző tulajdonságaikkal, felhasználási lehetőségeikkel.

Alábbi cikkünkben három lehetséges IoT lehetőséget részletezünk az NB-IoT (Narrow Band IoT), Cat-M1 (LTE-M/eMTC) és az LTE-Cat1 hálózatokat.

 

lte_table_hu

 

 

IoT-Evolution-Toward-Lower-LTE-M-Categories-and-NB-IoT

Forrás: TelIT

NB-IoT

Alacsony energiaigényű, nagy hatótávolságú hálózat (LPWAN), kimondottan alacsony sávszélességű IoT eszközök kiszolgálására. Alacsony költsége mellett, kimondottan épületen belüli eszközök elérésére lehet alkalmas. A továbbiakban kifejtésre kerülő szabványokhoz képest kisebb fogyasztása miatti hosszabb akkumulátor élettartama teszi lehetővé, hogy hosszabb ideig kommunikálhassunk eszközeinkkel. A technológia kiválóan alkalmas kis, adatkésésre nem túl érzékeny, időszakos adatátvitelt igénylő IoT eszközeink elérésére. Az NB-IoT emellett megfelelő jelerősséget biztosít nagyobb távolságban lévő, esetleg nehezen megközelíthető (épületen belüli, talajszint alatti) eszközeink számára. Ezzel inkább ajánlott helyhez kötött eszközök eléréséhez, mivel nem kezeli az adótornyok közötti cellurális átadásokat, így nem alkalmas nagyobb mozgások kezelésére.

A megoldásokkal kapcsolatos esettanulmányok alapján a fenti megoldás kiválóan használható az okos mérések területén (gáz-, víz, elektromos árammérések), smart city alkalmazásoknál és egyéb olyan szenzorok esetében, ahol nincs szükség gyakori- nagy adatcsomagok küldésére.

Alkalmas fűtés, szellőztetés és légkondicionáló rendszerek (HVAC) iránytására, ipari- és mezőgazdasági monitorozásra öntözőrendszerekhez vagy például szivárgás detektálására.

 

Cat-M1

Cat-M1 (LTE-M és eMTC-ként is ismert) szintén LPWAN technológia. A Cat-M1 sávszélessége elegendő sebességet biztosít ahhoz, hogy megfelelő alternatíva legyen 2G-s vagy 3G-s IoT eszközök esetében. Az NB-IoT-vel összehasonlítva, több jellemzőben is eltérés tapasztalható: a Cat-M1 támogatja az adótornyok cellák közti átadását, ennélfogva például jól használható eszköz- vagy járműkövető alkalmazások támogatására. Emellett sávszélessége már hang továbbítást is lehetővé tesz, így olyan alkalmazások esetében is szóba jöhet, mint a riasztórendszerek, vagy az emberi hang továbbítását igénylő orvosi vészjelző alkalmazások. Sávszélessége elegendő a firmware szoftverek eszközre jutattására, vagy egyéb távoli üzemeltetés támogatására, amire az NB-IoT használata mellett kihívást jelenthet. A Cat-M1 energiafogyasztás tekintetében megközelítheti az NB-IoT-nél tapasztalt alacsony értékeket.

A Cat-M1 tehát jó megoldás lehet például a viselhető „kütyük” estében (fitnesz eszközök, okosórák) vagy például ATM-ek esetében. Az NB-IoT alkalmazási területeivel átfedésben intelligens fogyasztásmérőkkel és monitoring eszközökkel is gyakori a felhasználása.

 

A Cat-1-ről

A Cat-1, ahogy a fenti ábrán is látható egy kicsit régebbi, de még mindig jól kihasználható technológia. A technológia jól képes kezelni az NB-IoT és a Cat-M1 által támogatott alacsony fogyasztású alkalmazásokat, de képes támogatni a nagyobb sávszélesség-igényeket is. Másrészről, a Cat-1 több energiát fogyaszt, és valamivel rövidebb jeltartományban dolgozik, hiszen kisebb érzékenységű, mint az NB-IoT és a Cat-M1 társai. A Cat-1, mely szintén megfelelő keretet biztost a hang továbbítására és jó következő lépés lehet a 2G 3G migrálásnak, nyomkövetés, okos mérés vagy egyéb távoli szenzorokat igénybe vevő alkalmazások esetén. Szintén eredményesen használják kiskereskedelmi kioszkok kommunikációs igényeinek ellátására, videó megfigyelésre, kapcsolódó egészségügyi szolgáltatások kiszolgálásár és járműtelematikai adatok továbbítására. Támogathatja a közösségi közlekedési felhasználást is, mint például kerékpár- és robogókölcsönzőket, és olyan összetettebb IoT eszközöket, mint például a önjáró drónokat. A Cat-1 azonban nem elég gyors például az önvezető gépjárművek adatigényeinek kielégítéséhez. Az ilyen nagyobb sávszélesség-igényeket az LTE Cat-4 vagy az LTE-A Cat-6 szabványokkal jobban képesek leszünk kezelni, például videó megfigyelést és más valós idejű videó alkalmazásokat, valamint az autóba épülő hotspotokat és az autós infotainment funkciókat is.

A közeljövőben kiéptendő 5G-s mobilhálózatok biztosítanak majd nagy sebességű, alacsony késleltetésű kommunikációt az önvezető járművek, a távolról végezhető orvosi műtétek és más jövőben felmerülő nagy sávszélesség igényű megoldásokhoz.

 

Az NB-IOt és a Cat-M1 jelen helyzete és korlátai

A kutatások a jövőben arra számítanak, hogy az NB-IoT és a Cat-M1 hálózatokon működő IoT eszközök folyamatos fejlődés elé tekintenek, hiszen az elkövetkező években várhatóan egyre több fejlesztő használja ki majd e technológiákat is. Az Ericcsson 2019. évi Mobility Reportja szerint 2025. év végére az NB-IoT és a Cat-M1 az összes mobil IoT kapcsolat 52 %-át teszi majd ki, míg e tanulmánytól függetlenül az ABI Research elemző cég 2026-ra 3.6 milliárd LPWAN kapcsolatot előre jelezve 60%-ban NB-IoT és Cat-M1 kapcsolatot vizionál.

 

LTE-Advanced Cat-6

A technológia előnyeiről a fentiek mellett korábbi cikkünkben részletesen írtunk.

 

…de melyik a „legjobb” technológia?

A technológiák közötti választás során számos paramétert kell figyelembe vennünk, emellett az is látható, hogy nem feltétlenül van minden esetben szükség a legújabb technológiára a legkedvezőbb megoldás megtalálásához. A legjobb megoldás tehát az, amely a pénzügyi-, üzleti- és technikai szempontból az optimális választ adja az Ügyfél valós igényeire és követelményeire. Az Intelliport folyamatosan bővülő eszközkínálatával igyekszik kielégíteni a folyamatosan vizsgált elvárásokat, ám ha kisebb fejlesztéssel, pontosabban testre tudjuk szabni, illeszteni tudjuk eszközeinket a megrendelő igényeihez, örömmel szállítjuk pontosan azt, amire szükség van.

 

Forrás: https://www.iotforall.com/nb-iot-and-cat-m1-vs-cat-1-how-to-choose-the-right-lte-iot-standard/