Elérhetõségek
+36 1 437 52 00
info@intelliport.hu

Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k (sütik) használatát.

További információk Elfogadom!
Mobil kommunikációs platform

450 MHz Eszközök - a 450 MHz Alliance éves beszámolója

Bevezetés


A 450 Alliance - nemzetközi szakmai szövetség, melyenek az Intelliport is 2016-óta aktív tagja- jelen jelentésében a 410 MHz-es és 450 MHz-es ökoszisztéma globális helyzetét igyekszik bemutatni, a jelenleg elérhető eszközökre és rendszerekre összpontosítva. Jelenleg 13 kereskedelmi forgalomban működő LTE-szolgáltató és további 7 kísérleti hálózat működik. A 410 MHz-es és 450 MHz-es frekvencián jelenleg is a CDMA hálózatok a dominánsak, leginkább az engedélyeztetéssel kapcsolatos szabályozási munka akadályozza a 4G-re való átállást. A nehézségek ellenére jelenleg Európa jár élen a CDMA-ról az LTE-re való átállásban, Ázsiával és Dél-Amerika kis lemaradással, de követi az öreg kontinenst. A jelentés célja, hogy az üzemeltetők számára vonzóvá tegye az egyszerű belépést a 450 MHz-es ökoszisztémába, a beszállítók számára pedig az eszközök szállításának piacát vázolja. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy a jelentés készítői -az egyik legtapasztaltabb 450-es hazai szereplőként- az Intelliport különböző eszközeit is beemelte e vizsgálat fókuszába. Routereink, bridgeink közül az IPS-133,230,231,237,239,330,500, míg okos mérőink közül az árammérőnk (IPS-510,511), gázmérőnk (IPS-520) és vízmérőnk (IPS-530) is górcső alá került.

Piaci áttekintés


Az elmúlt év legfontosabb fejleménye a németországi - jelenleg az egyik legfontosabb piac Európában -frekvenciaelosztás volt, ami az LTE fejlődését az alacsonyabb sávok tekintetében is  előmozdítja. A 400 MHz-es frekvenciasávokban spektrumengedéllyel rendelkező legtöbb szolgáltató még mindig nem technológiasemleges, ám az LTE bevezetéséhez szabályozási frissítésekre is szükségük van.

A 400 MHz-es spektrumsávot a magánhálózatok számára jellemzően közművek, rendészeti szervek és a közlekedési vállalatok számára osztják ki. A külön hálózat előnye a működés kiszámíthatósága, stabiltása és ellenőrizhetősége lesz, mivel a hálózatot egy dedikált bázissal telepítik. Az üzleti modell átalakítása miatt a szolgáltatók száma várhatóan átmenetileg csökkenni fog, mielőtt az új kiosztás odaítélésre kerülne. Világszerte jelenleg több mint húsz hálózat fektet be aktívan az LTE-be.

 


table-1-hun 


  

map450-894c

A hálózati sáv spektrum áttekintése

 

A 380 MHz-től 512 MHz-ig terjedő LTE-sávok jelenleg a következők:

 

  • Band 31 (450 MHz)
  • Band 72 (450 MHz)
  • Band 73 (450 MHz)
  • Band 87 (410 MHz)
  • Band 88 (410 MHz)

 

Minden sáv szabványosított az LTE, az LTE-M és az LTE-NB (NB-IoT) támogatására.

 

A TCCA-val, az UTC-vel és az ökoszisztéma más szereplőivel folyamatban lévő stratégiai munka a 380 MHz-es és 470 MHz-es sávok frekvenciakiosztására koncentrál.

 

Az eszközök piaca

 

A 410 MHz-es és 450 MHz-es készülékek kínálata jelenleg a keresletet kielégítő, a globális mobiliparhoz viszonyítva még meglehetősen korlátozottnak tűnik, a fő volumeneket leginkább a  különböző router-eszközök jelentik. Más típusú készülékek a mérőműszerek és a kézi mobilok, ezek elérhetősége az elmúlt tizenkét hónap során nőtt. A rendelkezésre álló routertípusok az egyszerű fogyasztói terméktől a speciális ipari igényeket kiszolgáló routerekig terjednek. A kézi eszközök főként robusztus és strapabíró okostelefonok. A legtöbb készülék jellemzően a többsávos működést is támogatja. Az ökoszisztéma teljes áttekintése érdekében a jelentés az eNB-t, a chipkészletet, a modulokat és az antennákat mind a hálózathoz, mind az eszközökhöz tartalmazza. A legtöbb eszköz alapját, lelkét a modulok képezik, ezeket az eszköz szállítók jellemzően partnertől, harmadik féltől szerzik be. A technológiák, chipsetek és modulok és az alacsony sávszélességű eszközök tekintetében jelenleg az NB-IoT és az LTE-M a domináns technológiák  de a router és a kézi eszközök még mindig főként Cat.4 modulokra épülnek.

 

A GSA (Global mobile Suppliers Association) adatai a készülékekről és a használt frekvencia sávokról.


A GSA jelentése az LTE és az 5G számára az 1 GHz alatti frekvenciatartományban veszi figyelembe a frekvenciasávokat és az egyes bandeken található eszközök számát. 

 

450fig2

 


t2hu

2. táblázat: Az 1 GHz alatti frekvenciasávokat támogató eszközök GSA-táblázata 2020 decemberétől.

 

410 MHz-es és 450 MHz-es készülék a 450 MHz Szövetség listája alapján

 

A 450 MHz Alliance évente gyűjti be minden olyan üzemeltető és beszállító adatait amely  kapcsolatban áll a szervezettel.

 

A riporthoz felhasznált eszközkategóriák a következők:

 

  • Kézi mobilok
  • Routerek és MiFi-berendezések
  • Közműmérők (villany, gáz, víz...)
  • Egyéb (beleértve a hordozható eszközöket, kamerákat, dongles stb.)
  • Modulok
  • Chipkészlet
  • eNB
  • Antennák

 

A 450 MHz-es szövetséghez bejelentett termékek és eszközök a 3. ábrán láthatók, és tartalmazzák a kereskedelmi forgalomban kapható, piot fázisban lévő  rendelkezésre álló és az fejlesztési roadmapeken szereplő eszközöket is.

 

450fig3 

Várható kilátások

 

A 380 MHz és 512 MHz közötti frekvenciatartományban az LTE felé történő fejlődés várhatóan növekedni fog. A magán- és zárt hálózatok, valamint a vidéki kommunikációhoz szükséges nyilvános hálózatok sávszélesség- és lefedettségi igényei egyre nagyobb érdeklődésre tartanak számot, és ezzel együtt az alacsonyabb frekvenciasávok iránti érdeklődés is növekszik majd. A mindössze húsz aktív szolgáltatóval és a több mint hetven országban kiosztott spektrummal a bővülés üteme nagyon gyors lehet. A folyamatban lévő konzultációk, valamint a kormányzat és a vállalatok érdeklődése valószínűleg még gyorsabbá teszi majd az ökoszisztéma kiépülését.