Elérhetõségek
+36 1 437 52 00
info@intelliport.hu

Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k (sütik) használatát.

További információk Elfogadom!
Mobil kommunikációs platform

A 410 és 450 MHz-es frekvenciasávok globális állapota.

A teljes cikk elérhető/forrás: 450 Alliane éves riport - TELJES

 Világszerte jelenleg tizenhárom LTE-szolgáltatás zajlik kereskedelmi forgalomban, és további hét szolgáltatás van kísérleti fázisban. A 410 MHz-es és 450 MHz-es frekvenciatartományban még mindig a CDMA-hálózatok dominálnak, és a technológia-specifikus engedélyek átalakítására irányuló szabályozási munka akadályozza a 4G-re való átállást. A CDMA-ról az LTE-re való átállásban jelenleg Európa vezet, Ázsia és Dél-Amerika pedig folyamatban van. A riport célja, hogy az üzemeltetők számára egyszerű bevezetést nyújtson a 450 MHz-es ökoszisztémába, illetve üzleti lehetőségeket mutasson az üzemeltetőknek és az eszközszállítóknak.

Technológiai áttekintés

A 450 MHz-es sávokban működő LTE a 4G/LTE 3GPP szabvány része. Az LTE vezető vezeték nélküli technológiává vált a hang- és szélessávú adatátvitel sűrűn lakott városi területeken, valamint a fejlett és fejlődő piacok vidéki és távoli régióiban.

Az alacsony spektrumnak köszönhető egyedi jellemzők a 3GPP és az ITU által szabványosított egyéb frekvenciasávokhoz képest kiváló lefedettséget biztosítanak. A különböző spektrumok tipikus lefedettségi területe az alábbi ábrán látható

 

Képernyőfotó 2021-10-29 - 9.50.46

 

A „450” MHz spektrum áttekintése

A „450 MHz” alatt a következő 380 MHz és 512 MHz közötti LTE-sávokat értjük:

  • 31-es sáv (450 MHz)
  • 72. sáv (450 MHz)
  • 73. sáv (450 MHz)
  • 87. sáv (410 MHz)
  • 88. sáv (410 MHz)

 Minden sáv szabványosított az LTE, az LTE-M és az LTE-NB (NB-IoT) támogatására is.

Piaci gyors áttekintés

A 400 MHz-es sávokban a legtöbb meglévő frekvenciakijelölés még mindig nem technológiasemleges, a helyi szolgáltatóknak az LTE bevezetéséhez szabályozási frissítésekre vagy a kiosztás és/vagy az engedélyek módosítására van szükségük.

A tendencia az, hogy a 400 MHz-es frekvenciasávokat egyre inkább a privát hálózatok, a közművek, a közbiztonság és a közlekedés számára osztják ki.

Előny a működés kiszámíthatósága, a stabilitása és ellenőrizhetősége, mivel a hálózatot jellemzően egy dedikált vállalkozás telepíti, és a felhasználó igényeihez igazítja. Az üzleti modell átalakítása miatt a szolgáltatók száma valószínűleg átmenetileg csökkenni fog, mielőtt új frekvenciakiosztásra kerül sor. Jelenleg világszerte több mint húsz hálózat fektet aktívan az LTE-be.

 A 400 MHz-es sávokban a 400 MHz-es frekvenciákat ma már kiosztották, illetve folyamatosan folynak az egyeztetések több országban is így több mint 6,6 milliárd ember azaz a világ népességének 85 százaléka lehet hamarosan „lefedett”. A hálózatokat jelenleg már kiépítették, vagy építés alatt vannak olyan országokban, amelyek több mint 4,1 milliárd embert, azaz a világ népességének 52 százalékát képviselik.

 A 400 MHz-es sávokban kiépített hálózatok számos alkalmazáshoz alkalmasak mind elsődleges hordozó, mind tartalék megoldásként. Az alkalmazások kontinenstől és országtól függetlenül ugyanazok lehetnek. Az alkalmazások négy fő szegmensre oszthatók: közüzemi, közlekedési, közbiztonsági hálózatok és vidéki összeköttetés.

 Az alábbiakban részletesen is bemutatjuk az LTE 450 MHz hálózatok állapotát az egyes országok vonatkozásában.

Afrika

- A Telecom Namíbia már több éve rendelkezik a 31-es sávú licenccel.

- Szenegálban a 31-es sávú engedélyt jelenleg értékelik az LTE számára, többféle végfelhasználói forgatókönyvvel.

- Az Open Sky Services birtokolja a 31-es sávot Nigériában, még mindig dolgozik az üzleti modelleken a potenciális partnerekkel.

- Ugandában a szabályozó hatóság a 380 MHz-es sávot PPDR-szolgáltatások számára kívánja odaítélni.

- Angolában a 450 MHz-es spektrumot az Angola Telecom a CDMA-ról LTE-re való átállás érdekében használja.

- A botswanai szabályozó hatóság, a BORCA bejelentette a 450-470 MHz-es sáv szélessávú használatra történő árverését.

 Amerika

- Az Egyesült Államokban a közműszolgáltatók keresik a saját spektrum megszerzésének lehetőségét, mind a 410 MHz-es, mind a 380 MHz-es spektrumot vizsgálják.

- Brazíliában a 31-es sávot több mint öt évvel ezelőtt ítélték oda a négy fő szolgáltatónak. Az előrelépés nagyon lassú volt, mivel ez nem tartozik a szolgáltatók fő tevékenységi körébe. Más iparágak is érdeklődtek a spektrum iránt, de nem szeretnének a saját szegmensükre nem összpontosító harmadik féltől függeni. A közműszolgáltatók és az UTCAL érdekvédelmi szervezet elkezdte felmérni a 87-es sávhoz való hozzáférés lehetőségét.

- Kolumbia konzultációt kezdeményezett a 380 MHz-es sávról, majd később rövid konzultációt a 450 MHz-es sávban lévő spektrummal kapcsolatban.

- Az Alvis az első korábbi CDMA-szolgáltató Argentínában, amely LTE-re vált. A kiépítés a 31-es és a 87-es sávot is magában foglalja.

- Suriname a 450 MHz-es sávban telepített hálózatot IoT-szolgáltatások számára.

- A Telmex Mexikóban 450 MHz-es licenccel rendelkezik, amely jelenleg CDMA-n üzemel.

 Ázsia és Óceánia

 - Indiában számos vizsgálatot folytattak a különböző szegmensek és vertikális ágazatok számára dedikált spektrummal kapcsolatban. A 450 MHz-es frekvenciát a vasút és a kritikus kommunikáció számára tett javaslatok tartalmazzák.

- Kínában a China Unicom rendelkezik a 31-es sávra vonatkozó engedéllyel. Egyelőre nem tettek hivatalos nyilatkozatot a spektrumot használó szolgáltatásokkal kapcsolatban. A frekvenciát az elektromos hálózat és a mérőműszerek, valamint a vasúti kommunikáció számára értékelték.

- A 31-es sáv Fülöp-szigeteki engedélyese tulajdonost váltott. Az új tulajdonos hivatalosan nem nyilatkozott az üzemeltetési tervekről.

- A Net1 Indonéziában a 31-es és a 72-es sávot is lefedő licenccel rendelkezik. A művelet nagy területeken, a vidéki összeköttetésre és kormányzati megoldásra összpontosítva működik.

- A 31-es sáv Vietnámban is elérhető. Az előző licenctulajdonos az EVN Telecom volt.

- A Malaysia Telecom évek óta birtokolja a 31-es sávra vonatkozó engedélyt, de csak korlátozott előre lepésekkel. Az összekapcsolhatóság iránti növekvő igény miatt a malajziai közműszolgáltatók vizsgálják a spektrum használatának lehetőségét.

- A pakisztáni távközlési szabályozó hatósággal konzultációt folytattak annak felmérése érdekében, hogy a jelenlegi CDMA-engedélyt technológiasemleges vagy LTE-engedéllyé fejlesztenék.

- Bahreinben a Telekom szabályozó hatósága eljárást kezdeményezett a 87-es sávra vonatkozóan.

- A 410 MHz-es és 450 MHz-es sávok a szaúd-arábiai átfogó spektrumterv részét képezik, és remélhetőleg 2022-ben válnak elérhetővé a telepítésekhez.

- A kambodzsai szabályozó 60 MHz-et ítélt oda a 390-450 MHz-es sávban, egyelőre nem történt nyilvános bejelentés az üzemeltetéssel kapcsolatban.

- Szingapúr 450 MHz-es spektrumot ítélt oda.

- A Dialog rendelkezik a 450 MHz-es licenccel Srí Lankán, és LTE-re kívánnak átállni.

- Thaiföld felülvizsgálja a 450 MHz-470 MHz-es sáv használatát.

- A VEON rendelkezik a 450 MHz-es licenccel Örményországban, és szélessávú szolgáltatást nyújt.

 Európa

- Finnországban az Elisa rendelkezik a 31-es sávú engedéllyel, de jelenleg nincs hivatalos célszegmens megjelölve.

- Az ice rendelkezik a 31-es sávú licenccel Norvégiában, amelyet elsősorban a vidéki területeken jellemzően második otthonokban használt fogyasztói szélessávú szolgáltatásokhoz használnak. A 87-es sávra vonatkozó engedélyről konzultációra kezdődött, a fő szolgáltatók részéről korlátozott érdeklődéssel, más iparágak nem vettek részt a konzultációban.

- A Teracom rendelkezik a 31-es sávú licenccel Svédországban. Ez a hálózat a fogyasztók, a közműszolgáltatók és a jellemzően vidéki területeken alkalmazott üzleti megoldások keverékét szolgálja.

- A Cibicom rendelkezik a 31-es sávú licenccel Dániában, és kezdetben az IoT-ra összpontosít, de egyelőre nem jelentettek be hivatalos termékbevezetést. A dán rendőrség a 87-es sávban rendelkezik engedéllyel, és értékeli a továbblépés lehetőségeit.

- Írországban az ESB rendelkezik a 87-es sávú licenccel, és jelenleg a hálózati infrastruktúra és az eszközök beszerzési folyamata zajlik. A fő kezdeti felhasználási eset az intelligens hálózathoz való csatlakoztathatóság kiépítése.

- A PGE rendelkezik a 31-es sávú engedéllyel Lengyelországban, és a kiépítés tervezési fázisában van. A Polkomtel rendelkezik a 410 MHz-es licenccel, és jelenleg vizsgálja a lehetőségeket, hogy hogyan fejlessze az üzletágat.

- Az Utility Connect Hollandiában rendelkezik a 31-es sávú licenccel, amelyet elsősorban intelligens mérőeszközök és intelligens hálózati csatlakoztathatósághoz használnak.

- Németországban a 450connect rendelkezik a 72-es sávú licenccel. Az üzemeltető jelenleg a hálózati infrastruktúra és a kiegészítő szolgáltatások beszerzési szakaszában van. A hálózat kiépítése a vészhelyzeti hangkommunikációra, az intelligens mérőórákra, az intelligens hálózatra és más kritikus infrastruktúrák kommunikációjára összpontosít.

- Az ArgoNET rendelkezik 72-es sávú spektrumengedéllyel Ausztriában. Több regionális CDMA- és LTE-hálózatot telepítettek különböző közüzemi alkalmazásokhoz.

- A SIRDEE Spanyolországban a 31-es sávú frekvenciaengedélyt birtokolja, és a Telefonicát bízta meg egy közbiztonsági hálózat kiépítésével és üzemeltetésével.

- Az EDP Portugáliában próbahálózatot üzemeltetett. Az EDP-nek felajánlották az engedélyt. A kereskedelmi feltételek azonban nem voltak olyan szintűek, amelyek lehetővé tették volna a kiépítés előnyeit, ezért az engedély odaítélésének folyamata folyamatban van.

- Oroszországban a 31-es sávú engedélyt a Rostelecomhoz tartozó Tele2 Russia birtokolja. A hálózat a közbiztonsági személyzet, az ipar és a közlekedés számára nyújt szolgáltatásokat.

- Az MVM NET rendelkezik a 31-es sávú licenccel Magyarországon, elsődlegesen az intelligens városok, az intelligens hálózatok és az intelligens mérőórák számára nyújt szolgáltatást.

- A Cseh Köztársaságban mind a 72-es, mind a 87-es sávú licenc elbírálás alatt áll. A korábbi engedélyes közbiztonsági területen folytatott üzleti tevékenységét a kormányzati döntéshozatali folyamat késedelme miatt leállították.